'Paasrapport' februari, 'Groningers boven gas'

Het was spectaculair weer. De zon scheen en er waren af en toe felle buien. Ik bekeek het Hogeland door de ogen van de aanwezige westerlingen. En ik bedacht: wat is het hier geweldig mooi!

Tom van der Lee overhandigt het rapport aan Kamervoorzitter Bergkamp (screenshot RTV Noord)

Wie had de datum niet omcirkeld in zijn agenda? Eindelijk ging het gebeuren: de presentatie van het rapport van de parlementaire enquêtecommissie naar de gaswinning in Groningen. Op 24 februari, in het hart van het bvingsgebied. In De Diek'n in Zeerijp.

Binnen was de emotie tastbaar. De boerderij was afgeladen. En de woorden van commissievoorzitter Tom van der Lee misten hun uitwerking niet. Hij liet er geen misverstand over bestaan. Groningen en de Groningers was leed toegebracht. Door de 'olies'. Door het Rijk. Geld was belangrijker dan inwoners. Al die jaren. Groningen was een wingewest geweest.

Iedereen in de zaal was onder de indruk. Emotioneel. Inwoners keken elkaar met natte ogen aan. Ze waren niet gek geweest, al die dagen, weken, maanden, jaren. Eindelijk werd het gezien.

Het rapport is snoeihard. Er is een ereschuld richting inwoners. Schade en versterking moet anders. Milder, menselijker en makkelijker. Aangedaan leed moet worden vergoed. Het rijk heeft een ereschuld aan Groningen.

De komende tijd zal duidelijk worden hoe het Rijk deze ereschuld wil inlossen. Maakte het rapport indruk, of is het pijlsnel weer 'business as usual'? En moet de regio op alle fronten duidelijk maken dat alles wat met schade en versterking moet gebeuren, al die tijd al had moeten gebeuren. En dat tegenover de rampzalige geschiedenis van de gaswinning een geloofwaardig antwoord van de staat moet staan. Een antwoord aan de mensen die nog steeds worden geraakt door de gevolgen van gaswinning. Een antwoord ook, voor de Groningers van straks.