Paasrapport juli en augustus 2021

Het weer geeft bepaald geen reden om te zeggen dat het een mooie zomervakantie was. Veel regen, af en toe een bleek zonnetje. En als de zon een keertje beter zijn best deed, was het direct ook heel erg warm. Dus nee, qua weer hield het niet over. Maar toch heb ik, zoals heel veel mensen, prima vakantie kunnen vieren in Nederland. Texel en Zeeland, wat waren jullie mooi. En wat was jullie zee koud.

dat ze verrast waren dat Groningen zo mooi is

Vanwege Covid bleven dit jaar veel mensen in eigen land. Ook in Groningen. Ik heb van veel vakantiegangers mogen horen dat ze verrast waren dat Groningen zo mooi is. Als ik zoiets hoor, strijden er twee zielen in mijn borst. Een van blijheid, en trots. Er gaat inderdaad niets boven Groningen. Maar ook een van teleurstelling en frustratie. Want hoe mooi en hoe waar onze leus ook is, veel mensen buiten onze provinciegrens denken als eerste toch vooral aan de ellende met de gaswinning bij het woord 'Groningen'. Aan het Binnenhof is het woord 'Groningen' zelfs voldoende om het onderwerp van een vergadering aan te geven: gasellende.

Werk te doen

En dus is er nog volop werk aan de winkel. Om er bij Kamerleden en bewindslieden op te blijven hameren dat de schadeafhandeling en de versterking van huizen nog helemaal niet klaar zijn in Groningen. Dat er opnieuw een goede tekst in het komende regeerakkoord over 'Groningen' moet komen.

Want de onderwerpen zijn te belangrijk om ze een zomer lang te laten liggen

Een tekst die ons helpt om de schade en de versterking op te lossen. Maar ons ook helpt om de toekomst in te gaan. Die ons een stap verder helpt in onze ambities met de aanleg van de Lelylijn, de Saksenlijn, met de bouw van nieuwe woningen, met de energietransitie en met natuurinclusieve landbouw.

Om te bevorderen dat we straks zo'n tekst ook echt in het regeerakkoord kunnen lezen, gingen gesprekken met Kamerleden en bewindslieden in deze zomer gewoon door. Want de onderwerpen zijn te belangrijk om ze een zomer lang te laten liggen, of de formatie nou opschiet of niet.

Aan de slag!

Inmiddels lijkt het zomerreces al weer verre geschiedenis. Prinsjesdag volgende week. En bij ons staat de eerste vergadering van Provinciale Staten voor de deur. Er zijn commissievergaderingen geweest en de politieke machine in het Provinciehuis draait weer volop.

En in het landsbestuur zie ik de stagnatie in de formatie als uitermate schadelijk.

Met de formatie van een nieuw kabinet gaat het minder voortvarend. Bij wielrennen heb ik de 'sur place' nooit zo begrepen. En in het landsbestuur zie ik de stagnatie in de formatie als uitermate schadelijk. Er is één schrale troost: zo lang er geen nieuw regeerakkoord is, hebben we elke dag een kans om ons verhaal te vertellen. Hoe meer we dat doen, hoe krachtiger onze boodschap wordt. Aan de slag dus.

 


 

Weblogs

 


 

Afspraken in juli

 • 1 juli: Gesprek met de Nationale ombudsman, Van Zutphen, Den Haag
 • 2 juli: Ontvangst 'De Tafel van Groningen', burgemeesters en dijkgraven, Groningen
 • 7 juli: Voorzitten vergadering Provinciale Staten, Groningen
 • 8 juli: Werkbezoek aan coöperatie Klooster en Buren, Kloosterburen
 • 9 juli: Werkbezoek aan huisartsenpraktijk, Ter Apel
 • 16 juli: Aanwezig bij opening Peter de Grote festival, Groningen

 


 

Afspraken in augustus

 • 7 augustus: Begrafenis oud-wethouder Hans Morssink
 • 12 augustus: Ontvangst demissionair premier Rutte, Groningen
 • 16 augustus: Ontvangst Tweede Kamerlid en fractievoorzitter Dassen (Volt), Groningen
 • 18 augustus: Ontvangst oud-minister Wiebes, Groningen
 • 19 augustus: Ontvangst Tweede Kamerleden De Kort en Kamminga (VVD), Groningen
 • 20 augustus: Werkbezoek aan boerderijen stichting Scholtens-Kammingafonds
 • 25 augustus: Deelname aan tweedaagse van Provinciale Staten, Arnhem, Bezoek aan Christelijk Sociaal Congres, Doorn
 • 27 augustus: Werkbezoek Groninger Landschap: de Kiekkaaste bij Nieuw Statenzijl
 • 28 augustus: Deelname aan programma rondom Bommen Berend, Groningen, Bezoek aan festiviteiten rond 100-jarig bestaan gemaal De Waterwolf, Electra
 • 30 augustus: Deelname aan tweedaagse van Gedeputeerde Staten, Siddeburen